Vánoční školní výlet aneb projektový den

V rámci zapojení školy do „Operačního programu OPJAK“ jsme se žáky naší školy navštívili vánoční Brno a výchovně vzdělávací program „Advent – připravujeme se na Vánoce“.

 

Do Brna jsme jeli vlakem a pro některé žáky to byla premiéra.

V Brně jsme byli s dostatečným předstihem, mohli jsme si tedy dovolit projít jak Svobodovo náměstí, tak Zelný trh. Žáci obdivovali neobvyklý „brněnský orloj“ i nádherné dřevěné betlémy.

Žáci měli možnost nakoupit si na vánočních trzích nějaké dárečky pro sebe nebo pro své nejbližší.

Samotný výchovně vzdělávací program se uskutečnil v prostorách brněnského biskupství a diecézního muzea. Žáci byli seznámeni s tradicemi v období adventu, poznávali nejznámější světce posledního měsíce roku (např. sv Ondřeje, Barboru, Lucii apod.) a mohli si vyrobit andílka z kukuřičného šustí.

Prohlídka diecézního muzea byla pro žáky jedinečným zážitkem. Většina našich žáků chodí na hodiny náboženství, pozorně tedy sledovala výklad o jednom z nejvzácnějších náboženských obrazů na našem území – o Madoně z Veveří, ale také o dalších náboženských obrazech nebo sochách.

Památky na Petrově jsme opouštěli na poslední chvíli a spěchali zpátky na vlakové nádraží.

Žáci se během výletu učili disciplíně, kultivovanému vystupování na veřejnosti, nakupování a orientaci v druhém největším českém městě. Doufáme, že na ně také dýchla předvánoční atmosféra a že jsme jim darovali/y pěkný vánoční dárek. ❤️